In ons vorig artikel over Google Assistant kwam al aan bod dat de groei van voice search enorm is. Bijna 10% van de Nederlandse huishoudens heeft op dit moment al een smart speaker in huis. Het aantal zal alleen maar blijven stijgen door het groeiende aantal producten dat Google Assistant, Siri, Alexa of zelfs alle drie ondersteund. Comscore verwacht dat 50% van de zoekopdrachten in 2020 via voice zal plaatsvinden. Hoog tijd dus om hier rekening mee te houden in je SEO-strategie. Maar hoe optimaliseer je jouw website voor voice search? In dit artikel gaan we dieper in op het optimaliseren van jouw website voor voice search.

Vraag & antwoord

Getypte (traditionele) zoekopdrachten zijn vaak kort en krachtig. Als je wilt weten hoe het zit met voice search en SEO zou je iets intypen als ‘voice search seo’. Bij gesproken zoekopdrachten is dat anders. Die zijn vaak veel natuurlijker. Jij stelt een vraag en krijgt daarop een antwoord. “Hoe optimaliseer je voor voice search?” zou je Google Assistent bijvoorbeeld kunnen vragen. Het is dus belangrijk dat je antwoord gaat geven op de vragen die bij jouw doelgroep spelen.

Achterhalen van vragen

Welke prangende vragen spelen heeft jouw doelgroep? Dat is belangrijke informatie om te achterhalen voordat je start met optimaliseren. Een handige tool hiervoor is Answerthepublic.com. Voer een zoekwoord in en je krijgt een overzicht van relevante vragen waar gebruikers veel op zoeken. Een andere tool die wij hiervoor gebruiken is KWfinder. Deze gratis tools gebruiken data uit Google, waardoor je gemakkelijk inspiratie voor vragen en long tail zoekwoorden kunt opdoen.

FAQ’s en blogs

Een handige manier om antwoord te geven op vragen is door artikelen te schrijven met relevante inhoud. Bijvoorbeeld in de vorm van een FAQ of blog. Je kunt een diepgaand artikel schrijven rondom één vraag, maar je kunt in een artikel ook antwoord geven op diverse vragen. Het is belangrijk dat je veel aandacht besteed aan dit soort artikelen. Jouw antwoord moet het beste antwoord zijn wat er te vinden is. Anders dan bij normale zoekresultaten is bij voice namelijk alleen het eerste resultaat belangrijk.

Geef zowel een kort als een lang antwoord

Als je via voice een vraag stelt aan Google Assistent wil je niet naar een eindeloos antwoord luisteren. Dat antwoord moet kort en krachtig zijn. Geef dus een korte samenvatting van je langere antwoord.

Local SEO

Veel zoekopdrachten via voice zijn gericht op lokale resultaten. Mensen zoeken bijvoorbeeld een goed pizzarestaurant in de buurt, de weg naar een winkel of een kapper die nu open is. Jouw local SEO is dus heel belangrijk voor voice search. Verwerk daarom de plaats(en) waar je actief bent op je website en zorg ervoor dat je Google My Business up-to-date is.

Structured data

Om Google te helpen bij het matchen van vraag en antwoord is het slim om structured data te gebruiken. Dit is een stuk code die je op je website plaatst, waarin je extra informatie kunt geven over de content die op een pagina te vinden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven wat de bereidingstijd en het aantal calorieën van een recept zijn. Die informatie gebruikt Google vervolgens in de zoekresultaten.

Snelle website

Een snelle website is niet alleen voor SEO belangrijk, maar ook voor voice search. Gebruikers willen snel een antwoord op hun vraag. Het is daarom belangrijk dat je website een snelle laadtijd heeft. Dat maakt het voor Google makkelijker om zijn gebruikers zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Klaar om te werken met voice search? Wij adviseren je graag! Neem direct contact op.