Even snel iets opzoeken, die mooie schoenen bestellen, foto’s van je vrienden bekijken of je bankzaken regelen. Het internet is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar het gebruik van het internet is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Nederland zijn er zo’n 4,5 miljoen mensen met een beperking. Zij zijn bijvoorbeeld blind, slechtziend, motorisch beperkt of dyslectisch. Deze groep heeft moeite met het lezen, gebruiken en begrijpen van veel websites en apps. Het wordt hoog tijd dat we daar verandering in gaan brengen. Doe je mee? Een toegankelijke website levert jou als organisatie namelijk ook veel op.
1. Wetgeving voor digitale toegankelijkheid
Ook de Nederlandse overheid heeft meer aandacht voor de toegankelijkheid van websites en apps. Daarom is er inmiddels wetgeving die (semi-)overheidsinstellingen verplicht hun websites en apps toegankelijk te maken. Het ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’ schrijft voor dat websites en apps van (semi-)overheidsinstellingen moeten voldoen aan de technische richtlijnen van de WCAG 2.1. Ook zijn zij verplicht om voor al hun websites en apps een toegankelijkheidsverklaring op te stellen en te publiceren. Sinds 23 september 2020 moeten alle websites hieraan voldoen en vanaf 23 juni 2021 ook alle applicaties.
Weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag. Ik wil hulp
2. Bereik een groter deel van je doelgroep
Het wordt vaak onderschat hoeveel mensen kampen met een beperking. Veel organisaties hebben het idee dat het gaat om een kleine groep van slechtzienden, blinden en motorisch beperkten. Maar er zijn veel meer mensen die moeite hebben met het gebruiken van websites. Denk aan ouderen, dyslecten en mensen die Nederlands niet als eerste taal hebben. In Nederland gaat het om zo’n 25% van de bevolking. En bij die 25% zijn de mensen met een tijdelijke beperking niet eens meegeteld. Ook iemand met een gebroken pols kan moeite hebben met het gebruiken van het internet. Er is dus een grote kans dat een flink deel van jouw doelgroep een beperking heeft.
3. Een sterker merk
Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor inclusiviteit. Iedereen moet mee kunnen doen, ongeacht hun afkomst, geaardheid, religie of beperking. Je ziet dat merken hier steeds vaker aandacht voor hebben en hier ook om gewaardeerd worden. Met een toegankelijke website laat je zien dat je er bent voor iedereen en versterk je jouw merk.
4. Verbeter de ervaring van al je bezoekers
Veel zaken die een website bruikbaar maken voor bezoekers met een beperking zijn ook handig voor mensen zónder beperking. Denk aan duidelijke tekst in knoppen, fijne navigatiemogelijkheden, het kunnen vergroten van tekst en ondertiteling bij video’s. Daar heeft iedereen iets aan. Ook mooi meegenomen: optimalisaties voor toegankelijkheid maken je website vaak sneller. Als je aan de slag gaat met toegankelijkheid verbeter je dus direct de gehele user experience van je website. Twee vliegen in één klap!
5. Laat iedereen volwaardig meedoen
Dit is misschien wel de belangrijkste reden om met digitale toegankelijkheid aan de slag te gaan. We hebben met zijn allen de verantwoordelijkheid om iedereen volwaardig mee te laten doen. Ook online. Nu ons leven zich voor zo’n groot deel online afspeelt, worden mensen met een beperking steeds sterker geraakt als zij websites en apps niet goed kunnen lezen, begrijpen of gebruiken. Met relatief kleine aanpassingen kunnen we een groot verschil maken.
6. Je wordt beter vindbaar in Google
Goed gestructureerde code, beschrijvende alt-attributen, beschrijvende linkteksten, een versimpeld design, een goede sitestructuur… Deze optimalisaties dragen bij aan digitale toegankelijkheid, maar ze hebben een fijn bij-effect. Ze zorgen er namelijk ook voor dat zoekmachines zoals Google jouw website beter kunnen indexeren en begrijpen. Daardoor heb je meer kans om hoge posities te behalen in de zoekresultaten.
7. Je omzet stijgt
De British Click-Away Pound Survey uit 2019 laat zien dat 71% van de gebruikers met een beperking een website verlaat als er te veel barrières zijn. In 2019 gaven mensen met een beperking in totaal zo’n 25 miljard pond uit op het internet. Ontoegankelijke websites liepen in 2019 dus zo’n 17 miljard pond aan inkomsten mis. Verder bleek uit de enquête dat 75% van de respondenten toegankelijkheid belangrijker vindt dan prijs bij het beslissen over een aankoop. Veel mensen met een beperking gebruiken een beperkt aantal websites, waarvan ze weten dat ze toegankelijk zijn. Het zijn dus hele loyale klanten. Zo zie je maar: het toegankelijk maken van je website is zeker geen liefdadigheid. Het betaalt zich terug in keiharde euro’s.
Wil je hulp bij het toegankelijk maken van je website? Wij helpen je graag met onze partner Aally!