Vindbaarheid op Google is één van de belangrijkste factoren voor iedere zelfrespecterende website en linkbuilding is een van de belangrijkste methodes om deze vindbaarheid te bevorderen. Uiteraard wil je dat de diensten en producten die je aanbiedt worden  gezien en daarmee je expertise op die gebieden aantonen. Hoe zorg je ervoor dat anderen jou als autoritaire organisatie zien en hoe zorg je voor het vergroten van je zichtbaarheid in de zoekmachines?

Bij de oprichting van Google stonden Larry Page en Sergey Brin voor een grote uitdaging: hoe gaan we de zoekresultaten eerlijk rangschikken? Om tot een eerlijk resultaat te komen vergeleken ze het rangschikken gelijk aan het antwoord op de vraag “wat maakt iemand een goede wetenschapper?”. Is dit aan de hand van het aantal publicaties óf het aantal keer dat een onderzoek is geciteerd door andere wetenschappers?

Je kunt je voorstellen dat een positieve impact op je aanzien als wetenschapper ontstaat als je werk geciteerd wordt door gerespecteerde wetenschappers en universiteiten. De citaten geven je meer aanzien of autoriteit als wetenschapper. Dit in tegenstelling tot iemand waarvan vele geschreven publicaties, papers en boeken ongelezen op de plank blijven staan of in de onderste la belanden.

Zo is Google als nieuwe zoekmachine de zoekresultaten gaan rangschikken, waar het aantal publicaties gelijk staat aan het aantal webpagina’s. Het aantal citaten staat gelijk aan het aantal hyperlinks naar een bepaalde webpagina.

Hyperlinks? Jazeker, een ‘ouderwetse’ link die je van het ene artikel naar het andere brengt en van de ene interessante video naar de andere. Links zijn de spil in het wereldwijde web. Omdat Google een link als een citaat ziet, is het belangrijk om te zorgen dat andere websites een link naar jouw website plaatsen. Bijvoorkeur van kwalitatieve websites.

Hoe bepaalt Google wat de kwaliteit van de website is? Daarvoor maken ze gebruik van het ‘E-A-T principe’. De afkorting E-A-T staat voor Expertise, Authorativeness (autoriteit) en Trustworthiness (betrouwbaarheid). Google beoordeelt elke pagina aan de hand van deze zaken. Google kan geen pagina’s vinden zonder dat er een andere pagina naar linkt. Hoe meer links naar een bepaalde pagina verwijzen, hoe sneller en beter de zoekmachine een pagina kan beoordelen. Google beloont dit met een hogere positie in de zoekresultaten.

High quality pages exist for almost any beneficial purpose, from giving information to making people laugh to expressing oneself artistically to purchasing products or services online.

§4.1 uit Google’s officiele Search Quality Evaluator Guidelines

Ok, links zijn dus belangrijk, maar wat is de beste manier om links te verkrijgen? Daar begint het linkbuilden. Voordat je enthousiast overal een link gaat of laat plaatsen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Niet iedere link is namelijk hetzelfde. We geven je in dit artikel een aantal bewezen methoden en bronnen die je helpen bij het zoeken naar nieuwe links.

Bij linkbuilding maken we onderscheid tussen kwalitatieve– en kwantitatieve linkbuilding. Zoals de naam al doet vermoeden gaat kwantitatieve linkbuilding vooral over het verzamelen van zoveel mogelijk links van andere websites. Bij kwantitatieve linkbuilding let men in veel gevallen minder op de relevantie van de website. Dit is de minst arbeidsintensieve variant van linkbuilding en het zorgt ook voor de minste impact. Dit betekent niet automatisch dat kwantitatieve linkbuilding niet werkt, maar het is met afstand niet zo impactvol als kwalitatieve linkbuilding.

Kwantitatieve linkbuilding

Heb je een nieuwe website? Dan zijn is dit een goede manier om te beginnen met het verkrijgen van links. Niet zozeer impactvol, maar het legt een basis voor je linkprofiel. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kwanitatieve linkbuilding.

Startpagina’s

Ken je ze nog? Die foeilelijke websites met eindeloos veel links naar andere websites? Het fenomeen startpagina (als concept) bestaat nog steeds en kent vele varianten. Het is niet meer dan een lijst met links die mensen op weg kunnen helpen. Als je een startpagina vindt die relevant is voor jouw website dan is de beste optie om contact op te nemen met de beheerder van de startpagina. Leg de eigenaar uit wat de toegevoegde waarde van jouw site is voor de bezoekers van de startpagina. Als jouw website meerwaarde heeft voor hun bezoekers is de kans groot dat de beheerder ervoor kiest om jouw link te plaatsen. In the pocket: één extra link naar jouw website.

Linkruil

Een veel voorkomende tactiek in de wereld van linkbuilding is linkruil. Het is letterlijk wat de naam suggereert; jij krijgt een link in ruil voor een link terug. Dit klinkt als een goede deal, maar dat is het niet altijd. Google kijkt (en ziet) ook of websites naar elkaar linken. Als dit het geval is dan kan het zijn dat Google de waarde van die link verlaagt. Een veel gebruikte truc hiervoor is om niet naar elkaar te linken, maar naar een andere site van dezelfde partij.

De middenweg: Help anderen (en jezelf)

Wat is er nou fijner dan mensen helpen? Mensen helpen en er ook nog iets voor terugkrijgen, da’s extra fijn. Met de volgende ga je relevante websites af op zoek naar niet meer werkende links of missende content. Een makkelijke manier om links op een pagina te controleren is bijvoorbeeld met de Check my links extension voor Chrome. Na de foutjes bij de beheerder van de site aangegeven te hebben, mag je natuurlijk om een wederdienst vragen. Dat kan zo maar een link naar je eigen website zijn.

Dezelfde methode werkt ook met video’s. Als je merkt dat er een bepaalde video offline is gehaald, kan je de beheerder aanraden de video te vervangen door er een van jou. Dit is ook de brug naar kwalitatieve linkbuilding, want je spreekt van kwalitatieve linkbuilding als de content die je aanbiedt relevant en van meerwaarde is.

Kwalitatieve linkbuilding

Dit is veruit de meest effectieve vorm van linkbuilding. Bij kwalitatieve linkbuilding voorzie je de doelgroep van uiterst relevante content. Als jij een artikel schrijft over een onderwerp dat je doelgroep interesseert, zullen andere relevante websites dit overnemen. Google zal dit snel inzien en je harde werk belonen met hogere rankings.

Bouw een app, extension of add-on

Ecomfactory heeft een super handige extension voor Chrome en Firefox. Deze extension is niet alleen handig voor werkzoekende IT-specialisten, maar heeft ook een achterliggend linkbuilding motief. Als een ontwikkelaar een app of extension in een store plaatst (bijvoorbeeld Apple App Store, Google Play of Google Web Store) staat bij de beschrijving van de extension een link naar de website van de ontwikkelaar. Dit betekent dat je met een relatief kleine investering backlinks kan krijgen van grote websites van Google, Apple en Mozilla. Als deze links door zoekmachines worden geïndexeerd, kunnen deze links autoriteit doorgeven.

Content, content, content en nog eens content

We kunnen nog wel even doorgaan. Dit onderdeel is last, maar absoluut niet least, want content is misschien wel de belangrijkste en meest effectieve manier om goede backlinks te vergaren. Helaas voor snelle online marketeers is dit ook gelijk de zwaarste taak om effectief uit te voeren. Als jij goede content maakt (teksten, infographics, video’s en/of foto’s) zijn andere sites vaak geneigd die content van jou over te nemen en een waardevolle link naar je website te plaatsen.

Voor het schrijven van een artikel bepaal je waar je doelgroep behoefte aan heeft door forums en websites zoals buzzsumo.com te bezoeken. Als jij weet waar je doelgroep naar zoekt kan je daar goed op inspelen met je artikel. Geef antwoord op de prangende vragen van je doelgroep en zet jezelf neer als autoriteit op dat gebied.

Kijk ook of er branche websites zijn waarop je als gastredacteur kan posten. Bijdragen aan de wensen van de doelgroep en daarmee goede backlinks verkrijgen is het beste wat je kunt doen.

Let wel op dat je artikel natuurlijk overkomt en geen reclamepraatje met tal van links is. Het artikel moet inhoud hebben die de doelgroep ook daadwerkelijk wil lezen. Een zware kluif, maar zeker de moeite waard.

Onderzoek & Infographics

Als je de mogelijkheid hebt om een onderzoek uit te voeren kan dit hele mooie backlinks opleveren. Blogs en nieuwssites pikken content sneller op als het er gelikt en verzorgd uit ziet. Veel mensen doen dit met behulp van een infographic. Zoals de naam al suggereert is dit een grafische weergave van de uitkomsten van een onderzoek. Een mooi voorbeeld hiervan komt (ironisch genoeg) uit een artikel over linkbuilding van Frankwatching. De redacteur refereert naar een onderzoek van Matthew Barby (- graag gedaan Matthew) waar hij de waarde van externe links en andere elementen inzichtelijk maakt. Matthew gebruikt hiervoor mooie infographics om de resultaten van zijn onderzoek te tonen. In het Frankwatching artikel zijn er maar liefst 3 infographics overgenomen. In totaal heeft het artikel van Matthew Barby (op moment van schrijven) maar liefst 1.366 backlinks. Dat is de kracht van content.

Tot slot: follow vs. nofollow

Om ervoor te zorgen dat iedereen omwille het verkrijgen van links, link gaat plaatsen in de reactiebox van zoveel mogelijk blogs werd het nofollow attribuut geïntroduceerd. Dit is een attribuut dat in de code van de link wordt geplaatst waardoor Google deze niet meer meetelt in de ranking. Veel online marketeers proberen daarom zoveel mogelijk follow links te verzamelen. Dat betekent absoluut niet dat nofollow links niets waard zijn of onbelangrijk zijn. Nofollow links kunnen nog altijd de juiste doelgroep bereiken. Als zij op de link klikken, kan dat weer tot conversie leiden op je website.

Conclusie

Linkbuilding is en blijft de komende jaren nog steeds een essentieel onderdeel van de vindbaarheid van je website, en hoort dus thuis in iedere online marketingstrategie. Neem deze taak serieus en benut iedere mogelijkheid die je tegenkomt. Google zal jouw website belonen voor je harde werk.

Hulp nodig met het scoren in Google? Onze digital marketing experts staan voor u klaar. Neem snel contact met ons op.