Zoekmachineoptimalisatie is een intensief en continu proces. Wil je echt goede resultaten behalen, dan zul je flink aan de slag moeten. Je moet waardevolle content creëren en kwalitatieve backlinks verzamelen. Dat kost veel tijd en energie. Gelukkig zijn er ook handige technieken die weinig tijd eisen en veel resultaat opleveren. Vandaag delen we 6 SEO onderhoudstips om je posities in de zoekmachine te behouden én verbeteren.

1. Blaas oude content nieuw leven in

De besten onder ons hebben er last van: verouderde of zwakke content die ergens op je website rondzwerft. Dat is heel logisch als je al een tijdje actief content creëert. De valkuil van veel bedrijven is dat ze het erbij laten, terwijl dit soort content juist hele mooie kansen biedt! Vaak kun je zo’n pagina of artikel met relatief weinig moeite naar een hoger niveau tillen. De basis staat er immers al. Blaas die bestaande content dus gewoon nieuw leven in! Soms scoort een pagina of artikel al redelijk in de zoekmachines en kan de ranking met wat simpele aanpassingen sterk verbeterd worden. Het feit dat de content wijzigt is soms al voldoende, aangezien Google houdt van verse content.

Dit kun je doen om bestaande content te verbeteren:

  • Voeg waardevolle informatie toe
  • Verwerk nieuwe ontwikkelingen en inzichten in het artikel
  • Voeg afbeeldingen en/of video’s toe
  • Optimaliseer de titel voor SEO
  • Verbeter de koppen
  • Voeg interne links toe
  • Optimaliseer de meta tags

2. Update je interne links

Interne links zijn erg belangrijk. Je kunt er SEO-waarde mee laten overvloeien van de ene naar de andere pagina en belangrijke pagina’s op die manier meer kracht geven. Bovendien zorgen interne links ervoor dat Google de structuur en inhoud van je website beter begrijpt. Intern linken draagt namelijk bij aan het navigeren door de website. Ze zijn relatief makkelijk toe te voegen of te verbeteren.

Dit kun je doen om je interne links te verbeteren:

  • Bepaal welke pagina’s voor jou het meest belangrijk zijn en probeer vooral naar die pagina’s intern te linken.
  • Loop oudere content na en voeg waar mogelijk relevante, interne links toe.
  • Check je website op 404’s en zorg ervoor dat alle interne links naar bestaande en goed scorende pagina’s verwijzen.
  • Haal je website door een tool zoals Screaming Frog SEO om redirect chains te achterhalen. Zorg ervoor dat alle interne links direct naar de juiste pagina verwijzen.

3. Content kwaliteit

Content moet waarde bieden aan bezoekers en gespitst zijn op hun wensen en behoeften. Zorg dus voor informatie met diepgaande kwaliteit, visuele elementen en content met interactie. Dit betekent, dat de pagina’s op je website geoptimaliseerd moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn juiste meta tags, correcte headings, etc.

Meta tags zijn nog steeds relevant. Google maakt gebruik van artificial intelligence om te achterhalen welke resultaten het meest gewaardeerd worden door gebruikers. De zoekmachine doet dat onder andere door te analyseren op welke zoekresultaten het meest geklikt wordt. De meta tags spelen daarin een belangrijke rol. Als die aantrekkelijk geschreven zijn kan dat de CTR (doorklikratio) flink verbeteren.

Loop je meta tags dus eens na en kijk waar verbetering mogelijk is. Je kunt de huidige CTR per pagina terugvinden in Google Search Console. Google Ads kan een rol spelen bij het verbeteren van je meta tags. Daarmee kun je gemakkelijk verschillende advertenties testen en de testresultaten gebruiken om de optimale meta tags samen te stellen.

4. Combineer concurrerende pagina’s

Doordat Google steeds slimmer wordt kan de zoekmachine gemakkelijker verbanden leggen tussen verschillende zoekwoorden. Dat zorgt er helaas voor dat pagina’s sneller met elkaar gaan concurreren. Heb je ooit gelijksoortige pagina’s aangemaakt, die stiekem antwoord geven op dezelfde zoekvraag? Wij raden je aan om de pagina’s samen te voegen en de minst presterende pagina’s te verwijzen naar de best presterende pagina’s. Zo wordt de SEO-waarde op één pagina verzameld en bevat die pagina nog eens extra waardevolle content.

5. Laadtijd verbeteren

Bezoekers verwachten snelle websites. Websites die traag reageren, scoren vrij laag in de zoekmachines. De laadtijd speelt namelijk een belangrijke rol op de gebruikerservaring, conversiepercentages en de bounce rate. De gebruikerservaring (ook wel user experience) speelt een steeds belangrijkere rol in het algoritme van de zoekmachines. Het verbeteren van de laadtijd kan door afbeeldingen en video’s te optimaliseren, je websites op een snelle server te plaatsen en onnodige plug-ins te verwijderen.  Elke seconde vertraging in de laadtijd van een pagina resulteert gemiddeld in 11% minder paginaweergaven en 7% minder conversies. Dat wil toch niemand?

6. Implementeer structured data

Zoekmachines gebruiken steeds meer data om de zoekresultaten mee te verrijken, om zo meer en meer een ‘antwoordmachine’ te worden. Resultaten bieden steeds meer hapklare antwoorden, zonder dat er een bezoek aan een website voor nodig is. Het is mogelijk om zoekmachines te ‘voeden’ met belangrijke data. Deze data verschijnt in de vorm van een visuele kaart waarin de belangrijkste informatie wordt weergeven. Kortom, door structured data op jouw pagina kan Google dit veel beter lezen. Tevens kan de zoekmachine begrijpen waar de informatie op een webpagina over gaat en zo mogelijk, belangrijk vinden voor meerdere onderwerpen.

De 6 SEO onderhoudstips infographic op je eigen pagina gebruiken?

Kopieer de onderstaande code en plaats deze op je eigen pagina.

<p><a href=’https://www.ecomfactory.com/blog/6-seo-onderhoudstips’><img src=’https://usercontent.one/wp/www.ecomfactory.com/wp-content/uploads/2019/05/6-SEO-onderhoudstips.png’ alt=’6 SEO Onderhoudstips’ width=’800px’ border=’0′ /></a></p>

Deze 6 tips zorgen voor aanzienlijke resultaten binnen een korte periode. Toch blijft SEO een doorlopend proces. Heb je advies of hulp nodig om de SEO voor jouw website te optimaliseren? Neem dan contact op.