Onze mailbox stroomt inmiddels vol mails die de volgende melding bevatten: je domein is overgezet naar mobile first indexing. Als je gebruik maakt van Google Search Console heb je het misschien zelf ook al gemerkt. Google zelf heeft er nog niks over gezegd, maar het lijkt erop dat Google zijn Mobile First Index met een flinke vaart aan het uitrollen is. Wij zijn niet de enige die zoveel meldingen krijgen namelijk, de hele SEO community heeft het erover. Wat betekent dit? En is jouw website eigenlijk al wel klaar voor deze update?
Wat is de Mobile First Index?
Data is goedkoop, onze verbindingen zijn snel en soms lijken we wel vergroeid met onze mobieltjes. Het is dus niet verrassend dat we Google vaker op mobiele apparaten gebruiken dan op de desktop. Toch gebruikte Google de desktop versie van je website nog als referentiepunt voor het samenstellen van de zoekresultaten. Dat is een beetje scheef en daarom is Google al een aantal jaar bezig met het ombouwen van hun index naar mobile first. Je mobiele website wordt voor Google je “hoofdwebsite”. Je rankings op zowel mobiel als desktop worden dus bepaald aan de hand van jouw mobiele website. Is jouw website nog niet mobile friendly? Dan is het belangrijk dat je daar nu echt mee aan de slag gaat.
Wat dit voor jou betekent
1. Responsive design of een losse mobiele website
Heb je nog geen mobile friendly website? Dan indexeert Google alsnog je desktop website. Dit kan echter wel negatieve gevolgen hebben voor je rankings. Hoog tijd om hier iets aan te gaan doen! Heb je een losse mobiele website? Met de komst van mobile first indexing kan dit een probleem vormen. Er is dan namelijk de grootste kans dat de content verschilt van je desktop website. De beste optie volgens Google: responsive design. Responsive design betekent dat op alle schermformaten dezelfde website getoond wordt, maar dat deze zich qua lay-out aanpast. Op mobiel worden afbeeldingen bijvoorbeeld kleiner, de font size groter en worden blokken onder elkaar getoond in plaats van naast elkaar. In principe blijft de inhoud op alle apparaten precies hetzelfde.
2. Mobile first design en development
Veel websites worden nog steeds ontwikkeld met de desktop site als focus. Websites worden eerst ontworpen en ontwikkeld voor desktop en vervolgens wordt deze geschaald voor mobiele apparaten. Wij raden aan om het voorbeeld van Google te volgen en om je mobiele website op nummer 1 te zetten. Je ontwerpt en ontwikkelt in dat geval dus eerst de mobiele website en schaalt deze vervolgens op naar een desktop formaat. Websites die met een mobile first gedachte zijn gebouwd zijn vaak een stuk gebruiksvriendelijker en sneller. Omdat de ruimte op mobiele websites beperkt is wordt hierbij veel beter nagedacht over welke elementen écht belangrijk zijn. Daarnaast is het voor developers veel makkelijker om een mobiele website geschikt te maken voor desktop, dan andersom.
3. Alle belangrijke content op mobile beschikbaar
Sommige bedrijven laten bepaalde content op de mobiele versie van hun website achterwege. Nu Google overgaat op de mobile first index is dat niet meer zo’n slim plan. Als belangrijke teksten wel aanwezig zijn op desktop, maar niet op mobiel, dan kan het zomaar gebeuren dat je rankings flink gaan dalen. De teksten op je mobiele website worden namelijk het referentiepunt voor Google.
4. Denk aan je snelheid
We zien vaak dat websites op mobiel een stuk trager zijn dan op desktop. Je kunt dat bijvoorbeeld checken door middel van PageSpeed Insights van Google. Is de snelheid van je mobiele website erg traag? Dan kan dat invloed hebben op je rankings. Ook op desktop dus!
5. Informatie voor Google ook op mobile beschikbaar
Heb je een losse mobiele website? Zorg er dan voor dat alle informatie die Google gebruikt, zoals meta tags, structured data, hreflangs, etc. ook daar beschikbaar is. Anders kun je daarmee in de problemen komen met de nieuwe manier van indexing. Je moet je losse mobiele website trouwens ook apart aanmelden bij Google Search Console.
6. Check mobile friendliness en indexeerbaarheid
Google heeft een handige tool waarmee je kunt checken of jouw website als mobile friendly wordt gezien. Test ook direct of je mobiele website goed door Googlebot kan worden geïndexeerd.
Monitoren na de switch
Is je website mobile ready en is de switch voor jouw domein gemaakt? Dan hoef je alles vanaf nu alleen te monitoren:
1. Houd je rankings in de gaten (ook per landingspagina!)
Kijk goed wat er na de switch met je rankings gebeurt. Zakken bepaalde landingspagina’s in de rankings? Check dan of er misschien een verschil zit in content of snelheid van deze pagina op mobiel en desktop.
2. Check Google Search Console regelmatig op problemen
Check in de tijd na de switch of alle pagina’s nog steeds goed geïndexeerd worden. Dat kun je doen via Google Search Console.
Is jouw website al klaar voor de mobile first index? Bij twijfel: neem contact met ons op. We helpen je graag verder met strategische en praktische oplossingen.