In de vacature staat niets over geslacht, toch reageren er hoofdzakelijk vrouwen. Net nu je eindelijk eens een man wilde toevoegen aan het team – diverse teams presteren immers beter. Is de vacaturetekst geschreven door een vrouw? Dan vind ik het niet gek. Onbewust kiezen mannen en vrouwen andere woorden en gebruiken zij een andere intonatie. Daar kan je natuurlijk je voordeel mee doen, maar dan moet je wel weten waar de verschillen ‘m in zitten. Mannen en vrouwen herkennen zich onbewust in bepaalde karaktereigenschappen en competenties. Dat krijgen we al met de paplepel ingegoten en is dus sterk cultureel bepaald. In Nederland kennen we competenties als betrokken, communicatief, creatief, klantvriendelijk en zorgvuldig vooral toe aan vrouwen.

Mannen worden vaak gekoppeld aan kritisch, commercieel, stressbestendig, zelfstandig en resultaatgericht. Competenties die vrouwen natuurlijk ook hebben, maar in het bedrijfsleven geassocieerd worden met mannen en dus ook mannelijke beroepen. Hoe verwerk je nu op een succesvolle manier mannelijke competenties in een vacature waarvoor je het liefst een vrouw hebt?

Gezocht: unisex copywriter (m/v)

Je kunt ervoor kiezen om alle vacatureteksten waarvoor je het liefst een man hebt, te laten schrijven door een man en andersom door een vrouw. Maar dat is wat omslachtig. Een andere manier is om te begrijpen hoe genderspecifiek taalgebruik werkt. Het eerste verschil maak je al in de functietitel. Zoek je een ‘administratief medewerk(st)er’ dan zullen er meer vrouwen reageren dan wanneer u zoekt naar een ‘administratief medewerker (m/v)’. En zoek je een vrouw met mannelijke competenties? Zorg dan dat je deze competenties omschrijft als gedrag. Onderzoek wijst uit dat vrouwen zich eerder aangesproken voelen als functie-eisen benoemd worden als gedrag en niet als eigenschap. Wil je een vrouw, zoek dan iemand die in drukke periodes het hoofd koel kan houden. Wil je een man, zoek dan iemand die stressbestendig is. Gedrag versus eigenschap dus.

Digitale oplossingen

Wil je je niet branden aan een genderspecifieke vacaturetekst, dan kunt u gebruikmaken van de nieuwste technische ontwikkelingen op dit gebied. WebTextTool bijvoorbeeld, een online omgeving waarin je webteksten kunt optimaliseren, of het Amerikaanse Textio dat zich heeft gespecialiseerd in het analyseren van – vooralsnog alleen Engelse – vacatureteksten. Inmiddels heeft Textio 350 miljoen vacatureteksten geanalyseerd, inclusief het aantal werkelijke plaatsingen. Met een tool die suggesties doet voor je vacatureteksten terwijl je schrijft, kun je de perfecte zinnen formuleren om een kandidaat (in deze specifieke regio en branche) te overtuigen van uw vacature. Ga je liever voor de personal touch, dan kun je natuurlijk ook altijd een ervaren vacatureschrijver inhuren. Zolang je maar zorgvuldig omgaat met het schrijfproces.

Dit artikel van onze collega Mathieu Burgerhout vind je terug in de zomereditie van P.zine #07 in de vaste rubriek ‘Online Marketing’. Heb je hulp nodig bij jouw vacatureteksten? Neem dan contact met ons op.