Je doelgroep, de mensen waar je het allemaal voor doet. Als je succesvol wilt zijn moet je die door en door kennen. Alleen dan kun je namelijk producten en diensten ontwikkelen waar je doelgroep écht blij van wordt. Bovendien worden je marketinguitingen een stuk effectiever als je weet waar je doelgroep zich bevindt en met wat voor boodschap je ze kunt raken. Tijd dus om eens wat meer onderzoek te doen naar je doelgroep. In dit artikel bespreken we 4 manieren om je doelgroep beter te leren begrijpen.

1. Ga bij andere afdelingen langs

We beginnen met de makkelijkste manier. Binnen je organisatie is vaak al heel wat informatie te vinden over je doelgroep. Alleen is die informatie meestal over meerdere afdelingen verspreid. Helaas wordt die informatie over het algemeen niet of nauwelijks met andere afdelingen gedeeld. Daar gaan we verandering in brengen. Bij de volgende afdelingen zou je sowieso eens aan moeten kloppen:

Klantenservice

Een logische start. Deze mensen hebben vaak dagelijks contact met je doelgroep en weten vooral veel over hun problemen. Welke vragen worden vaak gesteld? Waar lopen mensen tegenaan? Waar krijgen jullie juist positieve feedback over?

Marketing

Ook bij de marketingafdeling ligt vaak enorm veel informatie, die soms nog te weinig benut wordt door de rest van de organisatie. Denk aan:

  • Data over het gebruik van de website
  • Resultaten van A/B-tests
  • Resultaten van marketingcampagnes en specifieke advertenties
  • Informatie uit klantreviews
  • Zoekwoordenonderzoeken
  • Concurrentieonderzoeken

Sales

De salesafdeling mag je natuurlijk ook niet overslaan. Zij weten wat de beweegredenen van klanten zijn om wel of juist niet iets bij jullie aan te schaffen. Ze praten met de klant over problemen en verlangens waar jij met je dienst of product op inspeelt. Bovendien horen ze de bezwaren en twijfels die de klant heeft voordat hij tot een aankoop overgaat.

 

2. Persona’s maken

Wil je nog een verdiepingsslag maken? Wil je nog een stapje dieper? Organiseer dan een interne sessie. Om meerdere invalshoeken te krijgen op de doelgroep, is het fijn als je mensen vanuit verschillende afdelingen bij elkaar brengt. Met deze mensen ga je de doelgroep zo helder mogelijk proberen te krijgen. Daarvoor kan je persona’s maken.

Wat is een marketing persona?

Een persona is een beschrijving van je ideale klant. Niet je gemiddelde klant, maar de klanten met wie je het liefste werkt. Kijk dus eens naar je huidige klanten. Van welke klanten krijg je de meeste energie? Welke klanten leveren je het meeste op? Zo kun je waarschijnlijk al snel een beeld vormen bij die ideale klant. Het voordeel hiervan is dat je bij alles wat je doet precies weet voor wie je het doet. Soms is één persona voldoende, maar het kunnen er soms ook twee of drie zijn.

Hoe maak je een persona?

Allereerst ga je meer algemene eigenschappen opschrijven. Hoe heet deze persoon? Hoe oud is hij of zij? Waar woont je ideale klant? Wat voor social media kanalen gebruikt hij/zij? Vervolgens ga je een laag dieper. Wat vindt jouw ideale klant belangrijk? Wat zijn zijn of haar angsten en problemen? Wat vindt hij/zij interessant?

Verzamel alles en zet het op maximaal één A4-tje neer. Voeg er ook een passende foto aan toe. Zo heb je een duidelijk beeld van jullie ideale klant, die je ook intern kunt delen.

3. Field testing

Je kunt jezelf in je doelgroep inleven, maar dat is natuurlijk nooit zo goed als de real deal. Ga dus eens naar een plek waar je doelgroep aanwezig is. Je kunt ze algemene vragen stellen, maar helemaal mooi is het als je ze kennis kunt laten maken met jouw product, website of app. Door ze taken te laten uitvoeren, vragen te stellen en hun reactie te bekijken kun je vaak hele mooie inzichten opdoen. Bijvoorbeeld over wat je doelgroep belangrijk vindt, waar ze tegenaan lopen en wat voor termen ze wel of niet begrijpen.

4. A day in a life

We hadden het al over jezelf inleven in je doelgroep. Met deze methode gaan we dat nog een stapje verder brengen. Je gaat zelf een dag doen wat je doelgroep doet. Dat kan op twee manieren:

  • Je loopt met iemand uit je doelgroep mee en ziet wat hij/zij ervaart.
  • Je gaat het zelf ervaren. Doorloop bijvoorbeeld je eigen bestelproces of slaap zelf een nacht in het huisje dat je verhuurt.

Door deze methode zie je vaak snel waar dingen misgaan en waar dingen nog handiger kunnen.

Hulp nodig bij het maken van een doelgroeponderzoek? Of wil je meer weten over het belang van een goed doelgroeponderzoek? Neem dan gerust contact met ons op.