Of je nu Agile Scrum, Rapid Application Development (RAD), System Development Methodology (SDM), Waterval, Prince 2, IPMA of welk andere aanpak dan ook gebruikt, het gaat maar om één ding: goede mensen met een top mentaliteit.

Als projectmanager of als verantwoordelijke wordt je continu geconfronteerd met hoe je het doet (aanpak), met wie je het doet (mensen), voor hoeveel moet je het doen (budget), welke tools je moet gebruiken en wat het resultaat wordt. Daarbij loop je altijd tegen de bekende valkuilen aan, zoals: “De tool is de oplossing”, “de aanpak is de oplossing”, “met meer budget kan het beter” en “dan maar minder resultaat omdat het anders niet kan”. Het enige juiste antwoord dat al je problemen oplost is met wie je het project implementeert.

Het gaat altijd om mensen!

De mensen, het team, is waar het om draait. Dit bepaalt altijd je succes en is de belangrijkste investering. Natuurlijk wordt dit door de meeste mensen bevestigd, maar je moet er dan ook iets mee doen.

Agile werken

Enthousiast zijn over agile werken is terecht. Gelukkig zijn we er niet pas 18 jaar geleden mee begonnen (toen het agile manifesto werd opgesteld), maar bestaat het inmiddels meer dan 30 jaar in de vorm van “Scrum”.Toen waren velen, die nu hyperenthousiast zijn over agile, nog niet eens geboren.

Om bij agile werken te denken over waarde in relatie tot tijd en geld met een Minimum Viable Product zijn dan ook geen nieuwe vragen. Het zijn wel hele goede vragen! Ook in korte cycli werkbare software opleveren is natuurlijk geweldig. Als het kan, ga er dan vooral mee door.

Prototyping met RAD

Met RAD kun je snel tot een prototype komen dat echt werkt! Wat betekend dat je snel, heel veel kan afstemmen met je doelgroep! Top. Houd dit vast. Snel leren of het wel gaat werken of niet, corrigeren en doorgaan voordat de grote investeringen eraan komen. We zien dat deze aanpak slechts een enkele keer wordt gevraagd om te gebruiken maar het werkt nog steeds!

Waterval of sequentieel werken – werkt nog steeds!?

Welkom in de werkelijke wereld. Wie denkt hieraan voorbij te kunnen te lopen heeft nog veel te leren. Het is de mate waarin je het doet dat het verschil maakt. Goed nadenken en voorbereiden voordat je gaat implementeren heeft zeker zijn voordelen. Dus waterval als projectmethode is echt zo slecht nog niet, vooral met een ervaren team dat weet dat waterval niet hetzelfde is als het hebben van een ‘glazen bol’.

Andere aanpakken en conclusie

Veel projectmethodes hebben aandacht voor het proces en de invulling van het proces. Dat is, totdat we de projectaanpak kant en klaar opgelegd krijgen van onze eigen computers middels kunstmatige intelligentie (AI). Door AI geproduceerde resultaten kunnen we van welke aanpak dan ook gebruik maken. Met als belangrijkste conclusie dat we daar altijd goede mensen bij nodig hebben. Een ideaal samengesteld team zal ook niet altijd het gewenste resultaat kunnen neerzetten, maar een team met goede mensen is HET middel voor een goed project!

Al is het enige resultaat dat je de verwachtingen van de opdrachtgevers goed hebt kunnen managen. De conclusie is: altijd de prioriteit leggen bij de kwaliteit van de mensen, en dit vergt aandacht. Je ‘enige’ echte uitdaging is dan hoe je kwaliteit bepaalt.

Hulp nodig bij het bepalen van jouw projectaanpak, agile of waterval? Of wil je meer weten wie we zijn en hoe wij werken? Neem dan contact op!