Wie is er niet bezig om zijn website de snelste en beste te maken en om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen? Er zijn veel onbetaalde en betaalde tools die je hierbij kunnen helpen. Het liefst wil je maximaal resultaat behalen met onbetaalde tools, maar zelfs die met een prijskaartje kunnen van onschatbare waarde zijn. Daarom is het wellicht een investering waard.

Tegenwoordig kunnen we Google niet voor de gek houden met één keyword per pagina om in de top van de zoekresultaten terecht te komen. De zoekmachine ontwikkelt zich dagelijks waardoor er nieuwe beoordelingsfactoren bijkomen. Een groot deel van deze factoren kunnen worden ontdekt met slimme tools. Als online marketing professionals zijn we gezegend met een steeds groter aanbod aan (online) marketing tools. Sommige gratis te gebruiken, maar sommige ook met een stevig prijskaartje. In ons overzicht vind je tools waarvan wij denken dat ze onmisbaar zijn in de gereedschapskist van iedere online marketeer. Het zijn wellicht niet de meest bekende tools, maar ook deze kunnen je zeker helpen voor maximale zoekmachine-dominantie.

Website performance optimalisatie

Allereerst is het cruciaal om te kijken naar de prestaties van je website. De volgende tools helpen je met het in kaart brengen van je website structuur en performance. Welke pagina’s worden aangeboden aan zoekmachines, zijn deze leesbaar en (heel belangrijk) is het wenselijk dat deze pagina’s überhaupt geïndexeerd worden? Klinkt logisch, maar iedere controle (of crawl) toont verrassingen. Zo komen er altijd weer pagina’s aan het licht die je misschien al lang vergeten was. Deze tools zijn dan ook onmisbaar voor het opschonen, onderhouden en het in kaart brengen van je website.

1. DeepCrawl

Met DeepCrawl kan je vanuit je browser, jouw website laten crawlen voor on-page optimalisatie. Na een crawl zie je meteen of alle pagina’s over de juiste elementen beschikken en content bevatten, leesbaar zijn voor zoekmachines en nog veel meer. Je kunt daarmee het volgende bereiken:

  • Regelmatig een SEO Audit uitvoeren
  • Opsporing van duplicate content.
  • XML Sitemaps Testen

Zo zijn er nog talloze features die je kunt uitvoeren met DeepCawl. Er hangt wel een prijskaartje: een basispakket is €79,- per maand. Daarvoor kun je projectmatige en geheel cloud-based crawls uitvoeren tot 5 websites.

2. Screaming Frog SEO

Screaming Frog is een van de bekendste SEO crawlers en dat is geheel terecht. Screaming Frog is onmisbaar voor het ontdekken van eventuele fouten op je website, content analyse en andere SEO onderdelen. Screaming Frog kan geheel gratis worden gebruikt, echter met een beperking van het scannen van slechts 500 URL’s. Met een licentie kun je nog meer halen uit Screaming Frog. Zo zijn wij erg onder de indruk van de functie ‘content extractor’ en de verschillende visualisatie mogelijkheden van de website structuur. Deze tool is, wat ons betreft, een must-have en het geld dubbel en dwars waard.
Pro-tip: Als je een overzicht hebt van alle URL’s van je website, dan kun je de optie “manual crawl” gebruiken. Hier kun je, zelfs met de gratis versie, meer dan 500 URL’s laten crawlen #win!

3. Netpeak Spider

Wellicht een minder bekende (betaalde) crawler maar zeker de moeite waard om te overwegen. Netpeak Spider is een handige tool die in één oogwenk je website checkt en je suggesties geeft om je site te verbeteren. De tool geeft aan hoe je pagina’s scoren, hoe snel je website is en of de gebruiker de website prettig of onprettig ervaart. Deze tool biedt een 14-daagse proefperiode waarin je gebruik kunt maken van alle opties. Na de 14 dagen zul je een abonnement moeten nemen om alle resultaten te blijven bekijken. Met Netpeak Spider til jij jouw website naar een hoger niveau!

Content optimalisatie

4. KWFinder

KWFinder is een tool die je de optie geeft om op een eenvoudige manier op zoek te gaan naar ‘lokale’ keywords. Het is een krachtige tool om long tail zoekwoorden te vinden met een lage concurrentie, wat het gemakkelijker maakt voor jouw website. KWFinder geeft ook de CPC, PPC en SEO ‘moeilijkheidsgraad’ aan, wat het overwegen van zoekwoorden gemakkelijker maakt. De tool is gratis te gebruiken, maar heeft ook een betaalde variant. Een betaald account maakt dat je vaker een onderzoek kan uitvoeren.

5. AnswerThePublic

Een pareltje, en dan hebben we het niet over de vriendelijke, grijs bebaarde superheld die je bedenkelijk aankijkt bij het bezoeken van de website. AnswerThePublic geeft ons veel gestelde (of eigenlijk veel gezochte) vragen van mensen rondom een zoekwoord. Zo kun je als marketeers de wie, wat, hoe en waarom zoekopdrachten rondom een onderwerp vinden. Een goudmijn voor inspiratie voor je content.
Noemenswaardige alternatieven:

Linkprofiel optimalisatie

Backlinks zijn nog steeds een van de belangrijkste ranking factoren voor zoekmachines. Het is bij backlinks wel van belang dat er zoveel mogelijk relevante pagina’s naar jouw website linken. Google hecht meer waarde aan pagina’s met links van externe websites die aansluiten op het onderwerp van jouw pagina. Niet relevante links helpen je niet met hoger scoren, eerder het tegenovergestelde. Een goed gebalanceerd backlink profiel is cruciaal voor topposities. Daarbij heb je tools nodig die backlinks controleren, monitoren en inzicht geven in nieuwe link kansen.

6. MozBar Gratis/ Moz account

Moz (voorheen SEOMoz) is een van de grootste spelers op het gebied van SEO consulting en maakt het leven van SEO consultants al jaren makkelijker door de uitgebreide Moz suite. Moz is zelfs zo vrijgevig om via de browser extensie (Mozbar) waardevolle SEO informatie te geven over je traffic. Er worden diverse scores, zoals DA (Domain Authority) en PA (Page Authority) gegeven van de websites die je bezoekt. Deze informatie is handig om jouw site met die van de concurrenten te vergelijken.

7. Kerboo

Kerboo is een zeer uitgebreide backlink checker, die gedetailleerde back link audits kan uitvoeren met veel extra opties. Een van deze opties is het ontbinden (disavow) van links waarmee jij niet geassocieerd wilt worden. Deze links zijn immers niet van toegevoegde waarde voor jouw linkprofiel. Door links te ontbinden geef je bij Google aan om deze links niet mee te laten tellen bij beoordeling van je linkprofiel. Kerboo kan zowel de risico’s als de waarde van de links inzichtelijk maken. Op basis hiervan geeft het (scherpe) suggesties. Deze inzichten komen wel tegen een fikse prijs: Kerboo begint bij €249,- per maand. Wellicht een flinke investering, maar dat is terug te verdienen met het behalen van de topposities.

8. Linkody

Heb je eenmaal die links met veel pijn en moeite verkregen, dan is het wel de bedoeling dat deze blijven verwijzen naar je website. Met Linkody wordt je backlink profiel continue gemonitord. Linkody houdt netjes bij welke links je hebt en wat de waarde is. Als extraatje kun je met Linkody ook analyseren hoe je concurrenten backlinks gebruiken om meer SEO traffic genereren. Niet slecht en met een vriendelijke prijs van €14,- per maand past Linkody in iedereen z’n tool arsenaal.

9. OpenLinkProfiler

Met OpenLinkProfiler kun je gratis een backlink profiel controleren. In een duidelijk overzicht zie je welke links er naar welke pagina of domein gaan. Bij iedere link is ook te zien of het een nofollow of dofollow link is. OpenLinkProfiler hanteert een eigen metric, de zogenoemde LIS (Link Influence Score). LIS is vergelijkbaar met Domain Authority van Moz om de waarde van een link goed te kunnen bepalen. Wij vinden OpenLinkProfiler een uitstekende en vooral betaalbare tool om nauwlettend je backlinks in de gaten te houden en je profiel te verbeteren.

All-in-one SEO tools

Wil je op een (kosten) effectieve en snelle manier je webpagina optimaliseren, maar heb je nog geen idee waar te beginnen, dan kan een all-in-one SEO tool uitkomst bieden. De eerder genoemde tools zijn allen geschikt en bruikbaar, maar dat geldt voor losse onderdelen van SEO. Wil je alle onderdelen van de website in één overzicht optimaliseren, monitoren en onderhouden dan bieden de volgende online marketing suites een uitkomst.

10. SEMrush

Het Zwitserse zakmes onder de SEO tools: SEMrush bezit een groot assortiment aan mogelijkheden. Je kunt er een technische SEO Audit mee uitvoeren door de ingebouwde crawler, zoekwoord posities van jouw website en die van de concurrenten mee monitoren en zelfs een uitgebreide linkprofiel audit laten uitvoeren. Met deze verkregen data gaat SEMrush zelfs zover om je praktische SEO verbeterpunten te geven. Zo weet je zeker dat je de concurrentie gaat verslaan. En data is wel het toverwoord bij SEMrush. Het biedt inzicht in zowel betaald – als organisch verkeer van iedere willekeurige website, inclusief zoekwoorden. Zo kun je snel aan de slag met je eigen bedachte digitale strategie. Met zo’n veelzijdige tool ben je snel ‘bang’ voor de prijs. Met een prijs van $99,- per maand is het aan de hoge kant, maar wij vinden het iedere cent waard.

11. SISTRIX

SISTRIX geeft de mogelijkheid om met 6 gebruikers aan een project te werken, handig als je als team aan de website werkt. De gebruikers hebben toegang tot de verzamelde data. Met de bevindingen kun je gezamenlijk aan de slag om een strategie te bedenken en de resultaten te monitoren. SISTRIX heeft ook een link analyse mogelijkheid, waarbij gegevens worden gebruikt van Majestic (bonus tool vermelding). Ook handig, SISTRIX biedt API toegang, voor het exporteren van data om het bijvoorbeeld te integreren in een uitgebreid dashboard. Het enige nadeel van SISTRIX is dat elke module met functionaliteiten apart moet worden gekocht. Daar staat wel tegenover dat er 6 gebruikers toegang hebben tot de projecten. Ter vergelijking: een extra gebruiker kost bij het eerder genoemde SEMrush $199,- per maand, extra.

Bonus: SEOprofiler

Als bonusvermelding willen we nog SEOprofiler noemen, omdat deze all-in-one SEO suite qua prijs tussen SEMrush en SISTRIX zit. Een van de sterke punten van SEOprofiler is dat het niet alleen Google resultaten vergelijkt. Ook posities in zoekmachines Bing en Yahoo! zijn te meten. Hartstikke handig als jouw doelgroep zich daar bevindt. Als je OpenLinkProfiler (nummer 3 op onze lijst) als eens bekeken hebt, kan de interface je bekend voorkomen. Dat komt omdat het van hetzelfde bedrijf is. Het verschil is dat je met een account bij SEOprofiler onbeperkt backlink analyses kunt uitvoeren.

Conclusie

Hebben we je op weg geholpen met deze tools? Een ding kunnen we je verzekeren: wij kunnen niet meer zonder. Dat niet iedere tool aansluit bij je behoeften of budget is begrijpelijk. Daarom is het goed om te weten dat er alternatieven zijn. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder.
Ga voor topposities: kunnen wij je helpen of wil je advies over welke tools jouw organisatie verder helpen? Neemcontact op.