Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Met SEO maakt u van een zoeker, een bezoeker!

Wat wilt u bereiken met uw website? Uiteraard is het doel om potentiële klanten te bereiken met uw producten en diensten. Wordt uw website echter wel getoond binnen de topposities van de zoekresultaten? Zo niet, dan is het noodzaak om uw website te optimaliseren. Wij zetten ons graag in om uw website in kaart brengen en potentiële klanten te koppelen aan uw producten.

Wat is SEO?

SEO is een term die marketing experts gebruiken voor “search engine optimization” oftewel het optimaliseren van een website. Het is een verzameling van strategieën, methodieken en technieken die marketing experts inzetten om gevonden te worden door potentiële klanten. De bedoeling is om zo veel mogelijk relevante informatie te geven aan de zoekmachines die prospects helpen bij het oplossen van hun vragen en behoeften. Ze gaan immers op zoek naar informatie die hen helpt bij het oplossen van een vraagstuk. Met het inzetten van SEO vergroot u het verkeer dat op uw website terecht komt.

 

SEO factoren

SEO betreft alles wat het mogelijk maakt om uw website beter te vinden. Belangrijke aspecten hierbij zijn bijvoorbeeld de content op uw pagina’s of het aantal links die naar uw website verwijzen. De inspanningen die u verricht om uw website te optimaliseren moeten wel volledig gericht zijn op uw doelgroep. Relevantie is hierbij een sleutelfactor tot het juist uitvoeren van deze werkzaamheden. Er zijn diverse onderdelen waar u rekening mee moet houden tijdens het optimaliseren. SEO bestaat uit verschillende takken die marketeers onderverdelen in “On-page” en “Off-page”.

On-page SEO

On-page SEO staat voor alles wat binnen een website of webshop kan worden aangepast. De factoren van on-page SEO neemt een SEO specialist allereerst onder de loep bij een seo-check en spelen dus een grote rol. De zoekmachine van Google gebruikt een crawler die de website scant en alle gegevens en informatie over de on-page factoren opslaat.

Bij on-page SEO valt te denken aan:

  • Titles
  • URL optimalisatie
  • Meta Description
  • Het gebruik van headings
  • etc.

Er zijn ruim 200 factoren waarop Google scoort en bepaalt of een website relevant genoeg is om in de zoekresultaten terecht te komen. Google heeft hiervoor een gids opgesteld die te vinden is op het web.

Off-Page SEO

Waar on-page seo gebruik maakt van factoren binnen de site, focust off-page seo zich op factoren buiten de website of webshop. Deze factoren zijn lastiger te beheren maar hebben wel in zekere mate invloed. Off-page seo focust zich voornamelijk op links die naar de website verwijzen en de relevantie van een website daarmee verhogen. Bij off-page SEO valt te denken aan de volgende elementen:

Het is van belang om  deze factoren dus niet links te laten liggen. Ze hebben namelijk een hoge waarde en wanneer deze verwijzen naar relevante pagina’s op uw website, verhoogt het uw positie binnen de zoekresultaten.

SEO is een continu lopend proces en vraagt veel tijd. Het loont echter enorm. Een geoptimaliseerde website met de juiste zoekwoorden zorgt voor een hoge positie in de zoekresultaten. Dit leidt weer tot een vergroting van het bezoekersaantal. Meer bezoekers betekent dus ook meer interactie met uw doelgroep en zo ook een stijging in de omzet.

Zoals eerder is genoemd, is relevante informatie hierbij uiterst belangrijk. Om erachter te komen wat relevant is voor de doelgroep, is onderzoek doen vereist. Hiervoor voert een marketingspecialist een zoekwoordenonderzoek uit. Op basis van het onderzoek, komt boven water wat interessant is voor de doelgroep en wat de belangrijkste woorden zijn om op te focussen. Vervolgens kunnen de vraagstukken van de doelgroep worden beantwoord met waardevolle en relevante informatie.

Zoekwoordenonderzoek

Bij een zoekwoordenonderzoek, gaat u na welke woorden potentiële klanten gebruiken om opzoek te gaan naar producten en diensten die u aanbiedt. Een zoekwoordenonderzoek helpt bij het achterhalen van het zoekgedrag van uw potentiële klanten.

U kunt met dit onderzoek erachter komen, welke vragen de prospects stellen en waar hun interesses liggen. Daarnaast brengt het onderzoek ook in kaart welke producten en diensten u (nog) niet aanbiedt en waar potentie ligt om meer klanten naar uw website te leiden.

Wanneer u geen gebruik maakt van een zoekwoord analyse, is de kans groot dat u weinig tot geen bezoekers op uw website krijgt via Google. Google vertoont namelijk enkel de pagina’s die relevant en kwalitatief zijn voor de prospects. U wilt natuurlijk worden op deze de eerste pagina van de zoekmachine en dit kan worden bereikt door te achterhalen welk gedrag het publiek vertoond als ze op zoek zijn naar iets.

 

Short – & Long Tail Keywords

Om dit onderzoek uit te voeren, kunt u gebruik maken van verschillende zoekwoordtools. Deze tools geven weer wat het zoekgedrag is van prospects omtrent uw producten en diensten. Er zijn twee soorten zoekwoorden die u kunt inzetten om bezoekers naar uw site te trekken:

Long tail keywords

Long tail keywords” bevatten twee of meer zoekwoorden. Er is hier in de meeste gevallen minder zoekvolume voor maar in tegenstelling tot “Short tail keywords” is er ook minder concurrentie. De longtail keywords duiden een specifieke zoekintentie aan. Hoe meer woorden er worden gebruikt, hoe specifieker de intentie is. Hierbij is de kans dat een potentiële klant een aankoop doet veel groter. De long tail keywords helpen eenvoudiger om met SEO op de eerste pagina van Google terecht te komen.

Short-tail keywords

Short tail keywords zijn zoekwoorden die maar één woord bevatten. Door de lengte van dit soort zoekwoorden zijn ze minder specifiek ten opzichte van de long tail keywords. De concurrentie voor short-tail keywords is in veel gevallen hoger. Er is veel zoekvolume maar ook veel concurrentie, waardoor er ook een lagere conversie is. Ze zijn namelijk niet specifiek genoeg om de zoekintentie van de klant te triggeren en over te halen tot het uitvoeren van een actie. Het belang van het zoekwoordenonderzoek is dus om uit te zoeken welke combinatie van keywords moeten worden gebruikt.

SEO-diensten

Onze specialisten zijn inzetbaar voor diverse diensten op het gebied van SEO. Ze steunen u gaande weg tijdens het doorlopend process en helpen bij het belanden in de top zoekresultaten. Ze kunnen u helpen met het ontwikkelen van de Technische kant van SEO en kunnen de rol vervullen als SEOcopywriter. Daarnaast voelen de specialisten zich ook thuis in het opbouwen van pagina’s die organisch moeten verkeer trekken.

 

Optimaliseren houdt nooit op

Het optimaliseren van een website blijft een doorlopend proces. Er is atijd wel iets te verbeteren aan een website en het bijhouden hiervan moet ook op een frequente basis gebeuren. Soms kan het wel eens voorkomen dat u na een zoekwoordenonderzoek, nieuwe woorden tegenkomt die u eerder niet heeft gebruikt maar wel relevant voor u zijn. U kunt ook een zoekwoordenonderzoek inzetten als u nieuwe content op de website wilt plaatsen. Wellicht komt u links tegen tijdens het linkbuilden die passen bij uw website. Er zijn allerlei kleine aanpassingen aanwezig die ervoor zorgen dat u hoger in Google terecht komt.

Wilt u meer topposities behalen? Vraag de gratis Quickscan en ontdek de verbeterpunten voor uw website.

Opdrachtgevers